Den sidste udvej – beretninger om overlevelse

Filmvisning og debat

Hvert år forsøger 10.000 danskere at tage deres eget liv. Sidste år begik 406 mænd og 156 kvinder selvmord. Skuespiller og instruktør, Lotte Andersen, har lavet en dokumentarfilm om at finde en vej igen efter selvmord:” DEN SIDSTE UDVEJ – beretninger om overlevelse”

Arbejdet med filmen begyndte med spørgsmål, som Lotte Andersen ikke kunne slippe:

– Hvad er det, der gør, at nogen af os mister livslysten og ser døden som den eneste udvej? Og hvad er det for øjeblikke, som alligevel gør livet værd at leve for en, der ellers er fast besluttet på at dø? Dette var spørgsmål, jeg ønskede at få besvaret og satte mig for at lave filmen som en slags undersøgelse af livsgnisten, fortæller Lotte Andersen.
– Sagen er, at der ikke findes et enkelt svar. Der findes mange, og du får fire vidt forskellige svar i filmen. I processen med at lave filmen, gik det hurtigt op for mig, at en stor del af problematikken omkring selvmord og psykisk sygdom er det dybe tabu, det er omgærdet af. Jeg tror på, at vi kan komme tavsheden til livs, når de involverede selv tager bladet fra munden og fortæller åbent om deres kriser og deres selvmordsforsøg, siger Lotte Andersen.

Lotte Andersens film, Den sidste udvej, fortæller nøgternt og poetisk fire livshistorier. Historier, som vi kan mærke og dermed måske forstå noget, de færreste helt kan begribe og som tilmed er dybt tabuiseret.
Alle kan komme til at se filmen Den sidste udvej og få uddybet dens tema med personlige oplæg fra to af filmens medvirkende samt faglige oplæg om selvmordsforebyggelse og Livslinien.